ولی اگر بدانید که گاوهای زیادی برای همان شیر و محصولات لبنی دیگر که مشتقات شیر هستند آسیب میبینند و کشته میشوند، قطعا کمی به فکر فرو میروید. در ادامه مطلب یکم وارد جزییات حقایق تولید شیر میشیم تا بدانیم این شیر که یک محصول مسالمت آمیز به نظر میرسه چگونه تهیه میشه.

 1: بارداری اجباری است.

به همان میزان که صنعت پرورش و تولید گوشت آزار دهنده است ، صنعت لبنیات خشن تر و بی رحمانه تر است اما به صورت نامحسوس.

 بارها در گفت و گوها دیگران به این نکته اشاره کردند که در اصل دوشیدن شیر گاوها یه لطف در حق گاوهاست چون اگر اون شیر دوشیده نشود گاو دچار تب شیر شده و در نهایت حیوان طلف میشود و این کار یه کار مفید برای گاو هاست . اما واقعیت به این سادگی نیست .


در صنعت دامداری ، گاوهای ماده برای تولید شیر باید باردار باشند و سیکلی مشابه بارداری و تولید شیر در بدن انسان ها دقیقا برای آنها هم اتفاق می افتد. اما موضوع اصلی ناراحت کننده اینجاست که این عمل به صورت طبیعی رخ نمیدهد و از طریق تلقیح مصنوعی و به اجبار برای منافع مالی انسان ها صورت میگیرد.

در این مرحله از گاو نر به وسیله شوک الکتریکی اسپرم گرفته میشود و به وسیله اون گاو ماده را بارور میکنند  ( دقیقا مثل سیستم برده داری اجباری) کاری که  بارها تکرار میشود.

بعد از بارور شدن گاو ماده از طریق تلقیح مصنوعی حدود 283 روز زمانزایمان گاو میرسد. در این زمان گوساله که برای رشد همانند کودک تمام پسدانداران نیاز به شیر مادر دارد را از مادر جدا کرده چون هیچ دامداری نمیخواهد که شیرش به اصلاح خودش هدر بره، که این جدا سازی اجباری  استر زیادی هم به گاو مادر هم به گوساله وارد میکند که حتی تجسم این عمل دردآور است.


2: سیکل شیردهی 

بعد از جدا کردن گوساله از مادر، گاو ماده به مدت ۱۰ ماه دوشیده می‌شود و برای فروش به مغازه‌ها می‌رود و ما خوشحال از مصرف یک ماده غذایی مقوی.  دریغ از اینکه درد و رنج گاو ماده ادامه دارد. او بعد از ۶۰ روز که شیرش دوشیده نشد، دوباره تحت تلقیح مصنوعی قرار می‌گیرد و یک سیکل دردآور دیگر آغاز می‌شود. درد، رنج و مادری که فرصتی برای لذت بردن از بچه‌اش ندارد.

 3: زندگی کوتاه و غمناک گاو‌های مادر

تصویری که همیشه در مورد گاو‌های صنعت لبنیات در ذهن تک‌تکمون هست گاو‌های خوشحال و سالم در مرتع‌های سرسبز و زیر نور آفتاب هست که متاسفانه واقعیت نداره و صرفا فقط در تبلیغات این گونه نمایش میدهند و در واقعیت ، گاو‌های صنعت تولید شیر مجبور به زندگی در اصطبل‌هایی با محفظه‌های آهنی و کف‌های بتونی هستند. مکانی که هم محل استراحت آنهاست و هم دفع ادرار ئ مدفوعشان و عفونت‌هایی که در صورت عدم رعایت بهداشت دستگاه‌های شیر دوشی با آن روبرو می‌شوند.

متاسفانه گاوهای ماده در کنار تحمل رنج‌های مرحله شیردوشی، عمر کوتاهی دارند در حالی که به طور طبیعی طول عمری نزدیک به 20سال و یا بیشتر دارند، اما در صنعت حدود 3-4 سالگی برای استفاده از گوشتشان کشته میشوند.چون بیشتر از این مدت نمی‌توانند شیر بدهند و دامداران هم به دنبال سود خود هستند.

4: سرنوشت گوساله‌ها

گوساله‌های تازه متولد شده بدون لذت از بودن با مادر خود، بسته به اینکه نر یا ماده باشند، هر کدام سرنوشت غم‌انگیز خود را دارند. گوساله‌های ماده محکوم به ادامه سرنوشتی مثل مادر خود هستند و در سن ۱۲ تا ۱۴ ماهگی تجربه تلخ آنان یعنی بارداری اجباری از راه تلقیح مصنوعی، تولید شیر و همان داستان‌ها را دارند.
گوساله‌های نر هم وقتی به سن ۱۶ تا ۱۸ هفتگی برسند، به کشتارگاه رفته و گوشت آنها مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته باز هم نه به این راحتی..چون برای داشتن گوشتی نرم و لطیف باید عضلاتی ضعیف داشته باشند با کمترین تحرک. این یعنی نگهداری گوساله‌های نر در اصطبل‌های کوچک همراه زنجیر. به طوری‌که چرخ زدن، راه رفتن، ایستادن و خوابیدن راحت برای گوساله مشکل باشد تا عضلاتش رشد نکند. غذای آنها نیز یک فرمول تقویتی شیمیایی است تا رشدی مطابق میل دامدار داشته باشند.
و چه غم انگیز است سرنوشت گوساله‌هایی که در زندگی کوتاه خود حس دوست داشتن، مراقبت و پرورش یافتن بوسیله مادر خود را تجربه نمی‌کنند

5: مسائل زیست محیطی تولید شیر

در مورد گازهای گلخانه‌ای بخصوص دی اکسید کربن و متان و تاثیرشان در آلودگی محیط زیست و گرم شدن زمین را زیاد شنیده‌اید و خوانده‌اید. اما تا حالا می‌دانستید که تولید شیر صنعتی چه تاثیری در محیط زیست دارد. جالب اینجاست که گاوهای شیری خودشان عامل آلودگی هستند. گاز معده این حیوان سالانه ۷۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم متان از خود دفع می‌کند. این موضوع را ضرب کنید در صدها میلیون گاو شیری که در جهان است.  یک رقم بسیار بزرگ متان و در نتیجه آلودگی محیط زیست. البته در این بین آب و انرژی که در دامداری های صنعتی مصرف می‌شود هم نمی‌شود نادیده گرفت.

6: مسائل بهداشتی و مشکلات ناشی از مصرف لبنیات

در کنار فایده‌های زیادی که از مصرف لبنیات حیوانی گفته می‌شود، این مواد غذایی چربی اشباع دارند که به افزایش کلسترول بد خون کمک می‌کند یعنی یک عامل ابتلا به بیماری‌های قلبی. پزشکان به استفاده از ۱۰ درصد کالری مورد نیاز روزانه از چربی‌های اشباع توصیه می‌کنند که همه این مقدار از منابع گیاهی و پیروی از یک رژیم گیاهخواری و یا وگان هم قابل دسترسی است.
نکته دیگر در مصرف لبنیات بحث‌هایی است که بر سر هورمون‌های اضافی که دامداران برای سودآوری بیشتر به غذای گاو و یا خود آن تزریق می‌کنند، وجود دارد. هورمون‌های استروییدی که عامل خطر برای ریسک ابتلا به سرطان‌ها و اختلال عملکرد شیمیایی بدن.
قند لاکتوز دیر هضم شیر هم که یک مشکل آشنا برای بسیاری از افراد است و دلیل دیگری که وگان‌ها را به سمت استفاده از شیرهای جایگزین و محصولات گیاهی  هدایت می‌کند.

موارد ذکر شده موضوعاتی هستند که کمتر به آن توجه میشود.