کتان و کتان جلا داده شده: 

الیاف کتان از ساقۀ گیاه کتان تهیه می‌شوند. کتان جلا داده شده، بادوام و با کیفیت است، از نظر ظاهر مانند ابریشم است و استفاده از آن در صنعت نساجی کاملاً با محیط زیست هماهنگ است. معمولاً از کتان جلا داده شده  برای تهیۀ روتختی، پرده و ملحفه استفاده می‌شود ولی از نوع سبک آن برای تهیۀ لباس نیز استفاده می‌شود.

الیاف تهیه شده از گیاه شاهدانه: 

از این الیاف برای تهیۀ کفش‌های تابستانه و کیف و محصولات دیگر استفاده می‌شود.


کائوچو: 

از کائوچوی طبیعی و مصنوعی برای ساختن قسمتی از کیف، کفش و چکمه یا کل آن استفاده می‌شود.

کرباس: 

از الیاف پنبه، کتان یا کنف ساخته می‌شود.

چرم مصنوعی: 

چرم مصنوعی از نظر حقوق حیوانات گزینۀ مناسبی است ولی اینکه آیا برای محیط زیست هم مناسب هست بستگی به نوع آن دارد. در تهیۀ بیشتر محصولات چرم مصنوعی از مواد پلاستیکی مانند PVC و PU استفاده می‌شود:

  • PVC: در زمان تولید PVC از موادی استفاده می‌شود که به محیط زیست آسیب می‌زنند. علاوه بر این، در زمان تولید چرم مصنوعی از PVC از مواد افزودنی برای نرم کردن آن استفاده می‌کنند که این مواد نیز برای طبیعت مضر هستند. همچنین، PVC تجزیه‌ناپذیر است.
  • پلی‌یورتان یا PU: پلی‌یورتان، نسبت به PVC گزینۀ بسیار مناسبتری است چون به طور طبیعی نرم است و نیازی به افزودن مواد نرم کنندۀ خطرناک به آن نیست. علاوه بر این، PU، تجزیه‌پذیراست و می‌تواند به طبیعت برگردد.

چرم چوب پنبه (Cork leather):

امروزه برخی از تولید کنندگان مطرح دنیا از چوب پنبه برای تهیۀ چرم مورد مصرف در کفش ها، کمربندها استفاده می‌کنند. چرم چوب پنبه بادوام، ضد آب و سبک است و گرد و غبار و کثیفی را دفع می‌کند. برای تولید چوب‌پنبه، لازم نیست درختی قطع شود بلکه لایه‌های بیرونی درخت تراشیده می‌شود و پس از ۹ سال می‌توان این کار را تکرار کرد. به همین دلیل، تولید محصولات چوب‌پنبه به طبیعت آسیبی نمی‌زنند. برای دیدن نمونه‌هایی از کالاهای تهیه شده با چوب‌پنبه به این سایت مراجعه کنید.


لباس پوست درخت (Barkcloth): 

برای تهیۀ این ماده، از پوست درختان موراسه استفاده می‌شود. برای تهیۀ این نوع پوست، درختی قطع نمی‌شود بلکه هر 9 ماه یک بار پوستۀ خارجی درخت کنده می‌شود.


Ultrasuede: 

این ماده از نظر ساختار شبیه چرمی است که از لایۀ داخلی پوست حیوانات تهیه می‌شود ولی بسیار بادوام‌تر است. این ماده صد درصد از میکروفیبرهای بازیافت شده از وسایل تکنولوژیکی قدیمی مانند تلویزیون‌های دور انداخته شده ساخته می‌شود. این ماده برای تهیۀ کفش بسیار مناسب است و مارکهای معروفی مثل Puma، از آن در تولید تعدادی از کفش‌های خود استفاده می‌کنند.

چرم با استفاده از پوست آناناس:

مدت زمان زیادی از استفاده از این نوع چرم  که کاملاُ با محیط زیست سازگار است نمی‌گذرد.

رامی: 

رامی، نوعی گیاه است که در صنعت نساجی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کلرنول (Chlorenol):

در سال‌های اخیر، ماده‌ای به نام کلرنول ساخته شده است که مانند چرم طبیعی نفس می‌کشد، از پا به خوبی محافظت می‌کند، حالت استرچ و بسیار راحت دارد و بسیار سبک‌تر از چرم است. کلرنول از فیبرهای سلولز، پلی‌یورتان و پلی‌آمید ساخته می‌شود و تجزیه‌پذیر و هماهنگ با طبیعت است. از کلرنول برای تهیۀ کفش‌های ورزشی استفاده می‌شود. این کفش‌ها را حتی می‌توان در ماشین لباسشویی انداخت و شست. در کفش‌های مارک Nike از این ماده با نام durabuck و در مارک‌های دیگر با نام Hydrolite نام برده می‌شود.  

چگونه می‌توانیم به خشونت و ظلم و آسیب صنعت چرم پایان دهیم؟

به عنوان مصرف کننده، ما تصمیم می‌گیریم که آیا صنعت چرم برقرار بماند یا این خشونت برای همیشه به تاریخ سپرده شود.

هرگز محصولات چرم طبیعی نخریم و در مورد خشونت صنعت چرم و گزینه‌های مختلف به دیگران آگاهی بدهیم. برای اینکه بدانید آیا در تهیۀ کالا از چرم طبیعی استفاده شده است، همواره به برچسب کالا نگاه کنید. برای مشخص کردن جنس کالا از سمبل‌های بین‌المللی استفاده می‌شود. این شکل، این سمبل‌ها را نشان می‌دهد:

A: پشم

B: پارچه

C: چرم

D: چرم طبیعی که با یک لایه از مواد مصنوعی پوشیده شده است

E: مواد دیگر (پلاستیک، چوب پنبه، چوب، کاغذ و غیره)

لطفاً کالاهایی که روی برچسب آنها سمبل C یا D را می‌بنید نخرید.

در مورد کفش‌ها، همیشه سه علامت وجود دارد که مشخص می‌کنند روی کفش، داخل کفش و کف کفش هر کدام از چه موادی ساخته شده است مثلاً بر اساس برچسب بالا، روی کفش از چرم طبیعی، قسمت داخلی کفش از پارچه و کف کفش از سایر مواد درست شده است.

مستند‌هایی که در این مورد وجود دارد عبارتند از : 

1-صنعت چرم در 60ثانیه

2-صنعت چرم سگ در چین

3-سَم روی پوست ما

"سَم روی پوست ما" نام فیلم مستندی است که شبکۀ رسمی آلمان، ZDF، در مورد چرم و خز طبیعی تهیه کرده است. بیشتر صحنه‌های این فیلم آنقدر گویا هستند که نیازی نیست بیننده حتماً زبان فیلم را بفهمد. اگر به سلامتی خود و خانواده‌تان اهمیت می‌دهید یا طرفدار حقوق بشر، حقوق حیوانات یا محیط زیست هستید، حتماً این فیلم را نگاه کنید.

این فیلم، صنعت چرم و خز را از چهار جنبۀ مختلف بررسی کرده است:

  • سلامتی مصرف کنندگان
  • حقوق بشر
  • محیط زیست
  • حقوق حیوانات

تهیه کنندگان این فیلم ابتدا به منطقۀ هزاریباغ در شهر داکا، پایتخت بنگلادش، سفر کرده‌اند و مراحل تولید چرم را ثبت کرده‌اند (هزاریباغ منطقه‌ایست که بیشترین تولید چرم در بنگلادش را دارد و یکی از آلوده‌ترین نقاط روی زمین است). سپس به مزارع تولید خز در چین رفته‌اند و تا جایی که صاحبان مزارع خز اجازه داده‌اند، مراحل تولید خز واقعی را ثبت کرده‌اند.